Two Houses in Madalena

Located on a plot 200 meters from the sea in the parish of Madalena in Vila Nova de Gaia. The project of two semi-detached villas are integrated in the urban network while the buildings open on the sea and garden, and their backwaters close on the neighbours.

This increases privacy by making the neighbourhood less visible and creates a sense of isolation, redirecting views of the sea and garden.

Two interior patios allow natural light to penetrate to 10 m depth, providing moments of contemplation and pause. A series of translucent glass walls protected by a flap forms an entrance corridor. The patios allow different spatial experiences, during the day we have patios and at night sculptures. The molded concrete stairs lead to different interior spaces. The living room located on the plot of land, amplifies its relationship with the garden through the double height foot.

On the first floor are the four individually equipped rooms with dressing area and toilets. Two bedrooms will have a balcony with sea view, one of them being the master suite, while the other two will be facing the garden, pool and forest.

In the basement there will be a laundry and a complete sanitary facility to support the gym located on the same floor, this latter direct connection with the inner courtyard that allows the lighting and ventilation of the entire space.

At the level of exterior finishes, the lining will be made with prefabricated concrete slabs and the roof will be flat with dune vegetation. The land will be composed of a garden area and another of forest that will be enjoyed through an organic path, trying to maintain the existing grove.
These homes are developed in order to achieve almost zero energy needs (nZEB). According to the directive, it will have a very high energy performance and the reduced energy they need will be largely ensured by energy from renewable sources, including energy from sources produced on-site.

News Nzeb – Buildings with high energy performance

Location

Madalena, Vila Nova de Gaia - Portugal

Year

2018

State

Project

Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio

More Projects

Mirandela Hospital Unit

The Nordial Medical Center  was designed from the beginning to transcend the typical technical and functional hospital organization. As this is a condition that conditions the patient to enjoy the building for life, we sought to create spaces that promoted a greater sense of well-being, welcoming and autonomy. The constant evolution of medicine and technologies […]

Read More

Douro Valley House

There are only a few instances in an architectural career where a client and an architect’s vision unify into an immaculate and complete expression of art and architecture. We were very fortunate to work with a couple who, devoted to the ideals of minimalism’s stark allure, asked us to design a house in the Douro […]

Read More

Saramagayo House

 Saramagayo farm is located in the monumental landscape of the Alto Douro, a UNESCO World Heritage Site. Given the site’s heritage importance, the aim of the intervention was to integrate the new house into the landscape, which is characterized by its narrow, winding terraces where vineyards are planted, constructed over centuries of evolving wine production […]

Read More

Riverside Building

MJARC Architects was invited to renovate a building that has been a feature of Santa Comba Dão’s landscape for over 20 years. Located on the hillside of the river Dão, the pre-existing building had only its structure and had not been completed. In this sense, the main aim of the rehabilitation was to reuse and […]

Read More