Mirandela Hospital Unit

 From the beginning, the client expressed the wish to create a new concept of a first hemodialysis center with exclusive valences to the patients, but at the same time the new Nordial Center was not to look or feel like a hospital…

So, what we were not supposed to do was a hospital like building: elevators and indoors corridors, flanked by countless doors leading to rooms or examination rooms, a waiting lounge at the end of the hall or next to the elevator and a cafeteria in the lobby. Basically, the same pattern repeated on as many floors as permitted by zoning regulations – an economic solution because it is repetitive to the extreme and requires no modification of staff behaviour.

This said, the Nordial Center addresses the challenge of organize a repetitive program and break down the stigma that clinics equals to monotonous spaces, in parallel with designing a space that is both safe and therapeutic for the patients.

The new center is a horizontal building with two main floors and a tower, in which wheelchairs users and pedestrians can easily move from one place to another: therapy and medical facilities are on the ground floor and tower; the patients rooms on the second floor. The design of the Nordial Center also accentuates the transitions between programmatic components through the use of material, scale, daylight and modulation of spatial conditions.

The construction is strongly determinate by it’s geometry. This is not a purely mimetic relationship, but a transformation of the landscape, though the attitude is still within that logic of landscape. After all, landscape give rises to and maintains the idea of freedom and hope.

A hemodialysis center is a place where people live, in almost of cases, three hours per day during their lives. It is place were they learn to cope with their changed lives. During this time they work with a multidisciplinary team with therapists and doctors. Some of them live there inclusive and spend their free time there, they meet their families and friends. They have a daily routine just as we do, but with one significant difference: everything happens in on place.

Because the patients are so restricted, because they have to stay at the Nordial Center for such a long time, we have set ourselves the ask of designing a multifunctional, diversified building, almost like a small village with streets, plazas, gardens, public facilities. We have tried o create surrounding that allow the patients as much autonomy as possible. The diversified design of the Nordial Center offers patients and their relatives a building that does justice to their needs. There are places were one can retreat and be alone, and others in which to enjoy company.

Location

Mirandela - Portugal

Sector

Hospital

Year

2012

State

Completed

Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio

More Projects

Douro Valley House

There are only a few instances in an architectural career where a client and an architect’s vision unify into an immaculate and complete expression of art and architecture. We were very fortunate to work with a couple who, devoted to the ideals of minimalism’s stark allure, asked us to design a house in the Douro […]

Read More

Saramagayo House

Quinta Vinícola Saramagayo is integrated into the monumental landscape of Alto Douro, a UNESCO World Heritage Site. One of the most relevant features of the Alto Douro Vinhateiro landscape are its narrow and winding terraces where the vineyards are based, built over centuries of evolution of the knowledge of wine production. This house aims to […]

Read More

Hotel Vinico Douro

The project intends to capture the essence of a place that aims to create an atmosphere of harmony between nature and people. All rooms have a clear view of the vineyard and Douro Valley. The sitting room and dinning room offers not only beautiful views, but also an unobstructed exit into the natural space. The […]

Read More

Fonte Santa Hotel

The Hotel Termas de Fonte Santa is located in an unspoilt countryside area a few meters from the Fonte Santa Thermal Baths and just two kilometers from the historic center of Almeida. The client is determined to combine exclusivity with sustainability, integrating the project into the surrounding landscape. There is no doubt that the landscape […]

Read More