Riverside Building

MJARC Architects was invited to renovate a building that has been a feature of Santa Comba Dão’s landscape for over 20 years. Located on the hillside of the river Dão, the pre-existing building had only its structure and had not been completed. In this sense, the main aim of the rehabilitation was to reuse and revitalize the existing structure, avoiding demolition and starting again. Due to its privileged location, the aim was also to reduce the building’s mass, opening it up to the landscape.

The residential building, with 4 floors above ground, consists of 28 apartments of types T2 and T3. The old apartments have been changed, adapting them to new functions, and the balconies were reconfigured through cutting. In this way, it was possible to maintain more than 90% of the original structure, including beams, columns and slabs, and 75% of the original core, resulting in a built-in carbon saving, which is in line with the sustainable construction practices that guided the project.

The building’s façade was clad in bamboo wood from responsible forests with international LEED, BREEAM and FSC certifications. This choice underlines the commitment to sustainability and environmental responsibility. In addition, the building’s zinc roof creates shading zones in the terrace areas, reinforcing the horizontality of the structure. On the one hand, the original structure was reused and, on the other, the building was given a contemporary image in which the interior and exterior spaces enhance the natural beauty of the region, offering panoramic views of the surrounding area.

In the same vein, gardens and access routes to the building were created with landscaped areas where the road and parking lot were previously located.

The project team and the developers achieved their initial ambitious goal: to reuse the existing building as much as possible and to set a new, high-quality standard in the adaptive reuse of the building. Through sustainable rehabilitation, a space that was obsolete and strongly marked the landscape is now integrated into it.

Arch Daily MJARC

Location

Santa Comba Dão

Year

2023

State

COMPLETED

Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio

More Projects

Mirandela Hospital Unit

The Nordial Medical Center  was designed from the beginning to transcend the typical technical and functional hospital organization. As this is a condition that conditions the patient to enjoy the building for life, we sought to create spaces that promoted a greater sense of well-being, welcoming and autonomy. The constant evolution of medicine and technologies […]

Read More

Douro Valley House

There are only a few instances in an architectural career where a client and an architect’s vision unify into an immaculate and complete expression of art and architecture. We were very fortunate to work with a couple who, devoted to the ideals of minimalism’s stark allure, asked us to design a house in the Douro […]

Read More

Saramagayo House

 Saramagayo farm is located in the monumental landscape of the Alto Douro, a UNESCO World Heritage Site. Given the site’s heritage importance, the aim of the intervention was to integrate the new house into the landscape, which is characterized by its narrow, winding terraces where vineyards are planted, constructed over centuries of evolving wine production […]

Read More

Fonte Santa Hotel

The Hotel Termas de Fonte Santa is located in an unspoilt countryside area a few meters from the Fonte Santa Thermal Baths and just two kilometers from the historic center of Almeida. The client is determined to combine exclusivity with sustainability, integrating the project into the surrounding landscape. There is no doubt that the landscape […]

Read More