Douro Valley House

Marco de Canaveses - Portugal

Year 2017

 

Status Completed

There are only a few instances in an architectural career where a client and an architect’s vision unify into an immaculate and complete expression of art and architecture. We were very fortunate to work with a couple who, devoted to the ideals of minimalism’s stark allure, asked us to design a house in the Douro , located on the stunning views over Douro valley .


The desire to interfere as little as possible with the visual topography of the landscape prompted to attach the house to the ground and find façade and roof solutions with a direct relationship to the surroundings. The idea of a "crouching building" guides the decisions concerning volume, position, occupation, exterior outfit and façade claddings.


The property requires a holiday house program able to adjust to changes related to the number of users, the season, and so on. This complex program (couple, family, friends; summer, winter; weekend, long terms) is solved attending to values of low energy, spatial simplicity and flexibility of use.

Douro Valley House sustainable construction

News about the sustainable construction of the Vale do Douro house

Architecture office in Porto

Rua Júlio Dinis 200, 4050-318 Porto, Portugal

Tel: +351  22 609 2735