Multifamily Housing in Famalicão

This proposal took into consideration the request for prior information approved and the request of the client to obtain energy efficient buildings for a medium / high segment.

The buildings are two volumes separated by a central square that serves as a unifying element of the different experiences that these two buildings will provide. The articulation of the different uses were strategically positioned based on where they are most needed: the stores add activity to the city street, are facing the park, adding life and movement to the area, providing great opportunities for families with children.

The two buildings give priority to the facades oriented to the southwest and southeast have the largest glazed spans and the facades oriented to the northwest and northeast glazed spans are smaller for greater thermal efficiency. The projection of the roof slab as well as the flagstones of the balconies allows to control the incidence of sunlight reducing cooling needs in the summer. Rotating balconies ensures greater privacy for each room, providing the best views – for the largest number of residents. This play of light / shadow caused by the rotation of the balconies and the extension of the roof slabs bring a modern interpretation to the existing built environment, creating a harmonious dialogue between the building and the organic forms of the park’s natural landscape.

The central square has two dimensions, a quota for access to residential buildings and another quota for the leisure space of the future hotel. The design of the green areas highlights and approaches the park of Sinçães. The pedestrian access routes to the dwellings move away from the dwellings through the garden areas, guaranteeing greater privacy the fractions located in the R / c. At an upper level is the outdoor area of the hotel “terrace” allowing users of the hotel to visually enjoy this outer green space ensuring an adequate spatial experience between these different uses. The two blocks are divided into 6 floors intended for housing, with the floor -1 mixed trade / parking and the floor -2 parking

On the floor of the ground floor is exclusively for housing, in each block there are the typology of T2 and T1, in addition to the common areas. The 1º, 2, 3º, 4º and 5 floor, also destined, exclusively, the housing have typologies T3 and T4. We proposed the typology T1 because we found that in the upper middle segment in the city Famalicão there is little supply and the new buildings to be built for this segment already have these typologies sold

Location

Famalicão - Portugal

Year

2018

State

Project

Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio
Imagens portefolio

More Projects

Mirandela Hospital Unit

The Nordial Medical Center  was designed from the beginning to transcend the typical technical and functional hospital organization. As this is a condition that conditions the patient to enjoy the building for life, we sought to create spaces that promoted a greater sense of well-being, welcoming and autonomy. The constant evolution of medicine and technologies […]

Read More

Douro Valley House

There are only a few instances in an architectural career where a client and an architect’s vision unify into an immaculate and complete expression of art and architecture. We were very fortunate to work with a couple who, devoted to the ideals of minimalism’s stark allure, asked us to design a house in the Douro […]

Read More

Saramagayo House

 Saramagayo farm is located in the monumental landscape of the Alto Douro, a UNESCO World Heritage Site. Given the site’s heritage importance, the aim of the intervention was to integrate the new house into the landscape, which is characterized by its narrow, winding terraces where vineyards are planted, constructed over centuries of evolving wine production […]

Read More

Riverside Building

MJARC Architects was invited to renovate a building that has been a feature of Santa Comba Dão’s landscape for over 20 years. Located on the hillside of the river Dão, the pre-existing building had only its structure and had not been completed. In this sense, the main aim of the rehabilitation was to reuse and […]

Read More